Není káva jako káva
Káva je plodem tropické rostliny nazývané kávovník, latinským názvem #Coffea, který patří do čeledi mořenovitých rostlin, jichž podle botaniků existuje až několik set druhů. Pro pěstitelské účely jsou ale důležité pouze druhy Arabica a Robusta.
Kde se daří kávovníku?
Nejvhodnější klima pro růst kávovníků je v oblastech kolem rovníkového pásma, ale každý druh potřebuje trochu jiné podmínky.
![]() |
klima pro růst kávovníků je v oblastech kolem rovníkového pásma |
Arabica
Arabica, který zaujímá asi 70 % z celkové produkce kávy. Pěstuje se ve vyšší nadmořské výšce, optimální podmínky má ve výškách 1000 až 1800 metrů.
Ke svému růstu potřebuje stálé a vyrovnané počasí, neboť je citlivý na pokles teplot a je také velmi málo odolný proti chorobám a škůdcům.
Tento druh dorůstá do třímetrové výšky a poskytuje úrodu kávovníkových bobulí po čtyřech letech od vysazení a plodí zhruba 25 let.
![]() |
Rostlina kávovníku s nedozrálými plody |
Plody se mohou sklízet několikrát do roka, u některých špičkových druhů se úroda sklízí pouze jednou za rok.
![]() |
Květ kávovníku |
Při zpracování kávových bobulí tohoto druhu se používají finančně i časově nákladnější metody (ruční sběr a tzv. mokrá metoda), což výrazně zvyšuje cenu této kávy na trhu. Přesto je káva Arabica nejžádanější, je považována za gurmánskou kávu a odborníky je velmi ceněna pro svou lahodnou chuť, jemnost a nižší obsah kofeinu.
Robusta
Na kávovém trhu je zastoupen necelými 30 %. Dorůstá výšky až 15 metrů, ale na plantážích je zařezáván do maximální výšky dvou metrů. Pěstuje se v nadmořské výšce do 800 metrů a jeho keře plodí už po dvou letech růstu.
kávovník Robusta není tak náročný na pěstování, je odolnější proti různým škůdcům a nemocem, snese i horší terén, ale je citlivý na prudký pokles teplot.
Kávovníky druhu Robusta poskytují vyšší úrodu, při sklizni se spíše používají česací stroje a kávová zrnka se většinou zpracovávají pouze suchou metodou.
Zrnka druhu Robusta jsou menší než zrna druhu Arabica a jsou považována za méně kvalitní. Káva má několikanásobně vyšší obsah kofeinu, není tak jemná, má drsnější a výraznější chuť a také tmavší barvu.
I tato káva má ale mezi konzumenty své příznivce a může představovat skvělý chuťový zážitek. Většinou je však tento druh kávy přidáván do směsí s kávou Arabica, čímž celkově zvýrazňuje její chuť a také významně snižuje její cenu.
Oba druhy mají své nezastupitelné místo na trhu s kávou a každý je vyhledáván pro zvláštní chuťové vlastnosti, které se navíc ještě liší oblastí, kde se káva pěstuje.
Vybrané druhy kávy
Kávy keňské
patří k nejlepším druhům káv, ostatně Keňa se řadí k nejvýznamnějším vývozcům kávy na světě. Špičkové druhy se sklízejí pouze jednou v roce na jaře.
Za nejlepší a zároveň jednu z nejdražších káv na světě, kromě kávy
Kopi Luwak
není kávou pěstovanou, ale jde o kávu natrávenou v zažívacím traktu zvířátka cibetkyBlue Mountain
Jde o vynikající jamajskou kávu, která pochází z vysokohorských oblastí a vyznačuje se jemnou kyselostí a bohatou, plnou oříškovou chutí. Je aromatická a delikátní a znalci je považována za kávu gurmánskou. Nejlahodnější chuť mají zrnka středně pražená.
Kubánská káva
je vyhledávána japonskými labužníky, pro svou sladkou chuť s neobvyklým aroma jemně kouřového cedru. Do Evropy je dovážena v minimálním množství.Jihoamerické kávy
se mezi sebou liší kvalitou, chutí i vůní. Nejlepší druhy pocházejí z úpatí And, mají sytou a bohatou vůni. Některé z těchto druhů káv mají mírně oříškovou příchuť.jemenská káva
se vyznačuje zrnky nepravidelného tvaru, má ovšem dobrou kyselost a lehce vínovou chuť.Sumatra
zrnka kávy z ostrova Sumatra mají poměrně nízkou kyselost, ale silnou chuť a vůni, která se ještě zvýrazní silnějším pražením.Indická káva
Zrnka indické kávy mají zlatavou barvu, káva je jemná a sametová a v její chuti se odrážejí hojné monzunové deště.Havajská káva
Jedna z nejlepších káv na světě, jemná a lahodná Kona Kai, roste na Havajských ostrovech a díky sopečné půdě, na které kávovníky rostou, má tato káva opojnou vůni a velice neobvyklou ovocnou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat